Nyheder

Hold dig opdateret

Pressemeddelelse INDEX+

Assens, den 16. september 2021

Ny investeringsforening skal give ETF-fonde baghjul
 

INDEX+ lyder navnet på landets inden så længe billigste børsnoterede investeringsforeningsafdeling, som ifølge initiativtagerne er voldsomt nyskabende og blandt de billigste i verden. Det skal tage kampen op med de populære amerikanske ETF-fonde, som har sat sig tungt på fondsmarkedet i USA og er godt på vej til at gøre det samme i både Danmark og resten af Europa.
 
At en dansk investeringsforening skulle være billigere end selv verdens største ETF-fond med globale aktier, er der nok ikke mange med indblik i kapitalmarkedet, som vil tro på. Men det var ikke desto mindre ambitionen, da Jacob Loiborg sidste år satte sig sammen med det lille fynske kapitalforvaltningsselskab Great Dane Fund Advisors og gjorde de første tanker om, hvordan fremtidens investeringsprodukt skal se ud.

”Faktisk så jeg helst, at omkostningsprocenten var nul, og at porteføljemanageren kun bliver honoreret, hvis han eller hun leverer det forventede. Sådan er det næsten også blevet, men der er uanset stordriftsfordelene i en investeringsforening stadig en stribe andre regninger, som skal betales, så vi regner med at løbe fonden i gang med faste årlige omkostninger i niveauet 0,05% og en ÅOP lige over 0,11%”, siger Jacob Loiborg, der er initiativtager og bliver porteføljemanager for fonden.

Dertil kommer udgifter til løbende handel og et tillæg, såfremt afdelingen leverer det forventede merafkast. Det gør INDEX+ billigere end alle andre danske investeringsforeninger inklusive obligationsafdelinger, der traditionelt ligger på halv pris af aktierne. De billigste globale danske aktieinvesteringsforeninger med lave omkostningsprocenter ligger i niveauet 0,3 til 0,4%, og det er rene indeksfonde, som udelukkende bestræber sig på at give samme afkast som deres benchmark.

Enhanced indeks
INDEX+ har fået sit navn, fordi der er tale om en såkaldt enhanced indeksfond. Det vil sige, at investeringsstrategien ikke går ud på blot at kopiere indeksets portefølje og afkast – men derimod at skabe et merafkast ved at lave små systematiske over- og undervægte af de enkelte aktier i indekset og samtidig forsøge at fastholde porteføljens såkaldte tracking error på et lavt niveau. Målsætningen er i første omgang et merafkast på 0,5% årligt og en tracking error under 1%. Men når afdelingen opnår en milliardformue, vil der blive byttet rundt på de to tal, så ambitionen er 1% merafkast til en tracking error på 0,5% – med andre ord en såkaldt information ratio på 2, hvilket er uhyre sjældent set. Dermed placerer INDEX+ sig i investeringslandskabet midt imellem aktiv og passiv forvaltning.

”Man får det bedste fra to verdener, da vores strategi vil udnytte de empirisk og akademisk veldokumenterede faktorer small cap, value og momentum til at skabe merafkast. ESG og Minimum Volatility faktoren skal holde styr på risikoen. Og på toppen af porteføljen etableres en løbende tilpasning, for at udnytte kortvarige ubalancer i aktierne,” uddyber Jacob Loiborg.

Den nye afdeling får inden længe debut i Investeringsforeningen Great Dane, og tegningsperioden falder fra 22. september til 5. oktober.
 
For yderligere information og kommentarer, kontakt venligst:
 
Jacob Loiborg, porteføljemanager, tlf. 30 17 41 35, jlo@greatdanefund.com
Thomas Bastrup, direktør og porteføljemanager, tlf.  24 49 64 75, tb@greatdanefund.com